Jiří Vokáč Čmolík: Takto sa vyrába bestseller!

19.05.2015 16:57

V roku 2013 vydal svoju prvú knihu Trhák aneb 21 kapitol o vašem mozku a o pár mesiacov neskôr si za ňu odniesol cenu čitateľov v ankete Bestseller roka. Nasledovali ďalšie nemenej obľúbené knihy, tento rok pridal dokonca kuchárku a pracuje na nových príbehoch. Popri tom chodí po horúcich uhlíkoch, pracuje s emóciami ľudí, reštartuje ich mysle a spolupracuje s vedcami z CERNu. Tajomne tvrdí, že pri tvorbe autor nie je tak celkom sám sebou! Jiří Vokáč Čmolík, transformačný učiteľ, spisovateľ, vedec, hudobník, ktorý sa v osobnom rozhovore podelil o svoje tajomstvá úspechu.

V roku 2013 si vydal knihu Trhák , pojednávajúcu o ľudskom mozgu. Z debutanta sa stal bestsellerový autor a každá Tvoja ďalšia kniha ju nasleduje. Kde je tajomstvo fenomenálneho úspechu?

Asi najdôležitejší je zámer a potom aj disciplína. Umelci často celý život čakajú na inšpiráciu.  Je nesmierne dôležitá, ale zároveň treba vykročiť múze naproti. Napojeniu na múzu pomáha množstvo vecí, treba ich využívať, nielen nečinne sedieť. Prostredie, dych, cvičenia, každý má svoj rituál, ako sa dostane niekam, kde môže tvoriť inak ako len vlastnou hlavou a pomocou štylistiky, či spájania slov, pracuje vo flow. Samozrejme čitateľ výsledok vie aj rozoznať, zhodnotiť, prežiť, vzbudí emócie, zážitky, predá informáciu a to robí z knihy bestseller. Nie je v tom žiadne iné tajomstvo.  

O múze a inšpirácii sa hovorí už od čias Homéra. Každý autor ju však vníma trochu inak. Čím je vlastne pre teba?  

Samotná tvorivosť je vlastne isté napojenie. Pri mojom písaní ide o akúsi, nazvime to trojčlenku, inšpiráciu, informáciu a intuíciu. Ak sa pozrieme na samotné slová, všetky stoja na základe IN. To v praxi znamená vtiahnutie, alebo v napojení. Keď už hovoríme o pôvode slov, musíme sa dotknúť práve inšpirácie. Pochádza zo slova in spirare, teda v nádychu. Zo spirituálnych vied je známe, že na napojenie tela do vyšších sfér zohráva dôležitú úlohu práve práca s dychom. Čakry a všetky systémy a energetické centrá treba priviesť vyššiemu vedomiu dychom.  A práve v zmenených stavoch, alebo v napojení zachytávam, tak ako každý autor nápady, inšpiráciu, ktoré pretavujem na informácie a podávam ďalej. Hoci nie sú niekedy od samotného autora. Jeho úlohou je ich sformovať do zrozumiteľnej a umelecky peknej podoby. Ja mám vo svojich hodnotách a motiváciách rozvoj, osobný rozvoj a rozvoj človeka a vedomia. V rámci toho sa snažím prijímať práve intuíciu, inšpiráciu aj informáciu a formulovať ich do kníh. Preto môžem písať rôznorodé knihy, inšpirácia, alebo múza je rovnaká. Vo všetkých ide o odovzdávanie myšlienok, mení sa len forma.

Pracuješ vždy na jednej knihe, alebo máš naraz rozpracovaných niekoľko rukopisov?

Mám rozpracovaných niekoľko knižiek naraz. Keď som v procese tvorivosti, pracujem s flow. Ako mi myšlienky chodia, tak ich posúvam ďalej. Zároveň sa však nesilím každý deň do istého počtu strán. Bez napojenia sám autor cíti, že to nejde, že je to umelé, zrazu príde múza a ruka po klávesnici ide takmer sama. Vtedy autor musí vedieť, že veci idú skrz neho, má požehnanie, že ich vie dobre zaznamenať, no za to je potrebné poďakovať a potom to ide samo.

Hovoríš o myšlienkach a odovzdávaní informácií, to ale asi platí, len pri literatúre faktu, alebo?

Pozrime sa na SCI – FI príbehy a lá Terry Pratchett. On pracoval vo svojich knihách s veľkými pravdami, čo sa týka mágie aj kvantovej fyziky. Hoci mnoho ľudí si myslí, že popisuje len čistú fikciu. Dnes už vzhľadom na mnoho faktov viem povedať, že veľmi zaujímavo a presne v literárnom príbehu popisuje realitu skrz fikciu. Napísal veci, ktoré sa neskôr podarilo odhaliť vede. Z jeho kníh zároveň cítiť, že bol v zmenených stavoch vedomia, je to skutočne unikátne čítanie a pritom obsahuje veľké množstvo skutočných právd. Z beletrie sa možno často ešte viac naučíme, ako z encyklopédie, pretože sa zapája sám čitateľ a jeho emócie. Zaujímavé je, že kvalitný čitateľ vie identifikovať odkazy. Nečíta len písmená a vety, ale vníma, nasáva, je sám vo flow a emočne zaangažovaný. To robí z kníh úspešné. Pozrime sa napríklad na knihy Stephena Kinga, sú impresívne, nesmierne pracuje s emóciami, preto sú úspešné.

Na čom momentálne pracuješ?

Mám rozpracovaných niekoľko knižiek. Jedna je s problematikou kvantovej fyziky, v spolupráci s prestížnym vedcom Janom Rakom zo švajčiarskeho CERNu, a dokončujem knihu Emočný kód úspechu. Pripravujem aj knihu rozprávok. Dnes totiž používame rozprávky, ktoré majú v sebe mnoho zlých epigenetických kódov o skromnosti, chudobe, o dobrom chudobnom a zlom bohatom a tým často negatívne ovplyvňujú život aj v dospelosti. Preto pracujem na rozprávkach s dobrou tematikou. Ďalšou knihou bude príbeh postavený na prepojení počítačového a reálneho sveta a istej mágie. Volať sa to bude Mind Croft. Teda políčka mysle. Podstata je, že počítačové postavy, ktoré boli stvorené z počítačových hier sú nabíjané hráčovým vedomým. Tie postavy sa jedného dňa rozhodnú získať nezávislosť a berú náš svet ako videohru. Rozhodnú sa obsadiť políčka mysle a boja sa, aby ich niekto nevymazal, túžia prežiť, majú vedomie, ale prebehne vojna o hmotu. Ako skončí si už budú môcť prečítať čitatelia čoskoro.

Knihy budú určite zas bestsellermi. Preto mi nedá nespýtať sa, ako vnímaš večný boj na literárnom poli, že bestseller rovná sa automaticky brak?

Problém má niekto, kto ho rieši. Ak autor začne riešiť problém, tak ho má. Ak vás niekto súdi, on má problém, nie vy. Keď som mal napísanú knihu Trhák aneb 21 kapitol o vašem mozku, oslovil som najväčšie nakladateľstvo v Prahe. Veril som v to, že to bude bestseller. Nakoniec sme sa dohodli na dobrej ponuke a prvých 5000 kusov sa predalo za týždeň. Neriešil som, ako  to hodnotia kritici, ale či kniha spĺňa svoj účel. Pomáha ľuďom. To sa podarilo. Zámer splnila a stala sa bestsellerom. Veľmi môže knihe pomôcť dať ukážku tvorby zdarma. Ak sa páči, autora to motivuje písať a čitateľa kúpiť si pokračovanie. Kniha tak už môže na trh vstupovať ako jasný bestseller. Nakoniec totiž aj tak rozhodnú čitatelia a to je pre mňa miera hodnôt.

Navštívte nový projekt Jiřího Vokáče Čmolíka, zameraného práve na emócie a prácu s nimi.

Ako si vyčistiť epigenetický kód zo zlých rozprávok, o ktorom hovorí, prezentuje s MUDr. Josefem Jonášem v zaujímavom video rozhovore.

Jiří predstavil aj unikátny numerologický test emócií, ktorý sa oplatí skúsiť.