Kráska a netvor – studnica krutosti je naozaj hlboká

05.07.2013 07:38

Dominik Dán prichádza s novou knihou Kráska a netvor vo veľkom štýle. Čo majú spoločné odhodené dieťa, pach smrti, umierajúca žena, dôchodcovia a bezdomovci s tráviacimi problémami, miliardári s bežnými študentkami, ktoré sa aklimatizujú na veľké mesto? Vraždárska úderka prichádza po letnom oddychu do práce a Krauz, Chosé, Burger, Váňa Petra a spol. roztáčajú kolotoč napínavých udalostí vo veľkom. Na konci však nezvoní zvonec, ale rozpletie sa záhada obeseneckého lana, ktoré láka ako magnet z prebalu knihy.

Dominik Dán je nesporne slovenský kriminálny fenomén. Rovnaké postavy, rovnaké policajné prostredie a vždy má čím prekvapiť. Paleta zločinu je v jeho podaní pestrá a farbistá. Dominik Dán má svoju líniu a schému, na základe ktorej rozvíja vždy nový prípad. Tentoraz si dal záležať, aby ukázal zločin v jeho skutočne zákernej podobe. Odhodené dieťa s ťažkým kameňom na hrudi prežije, no študentka, ktorej chýba bradavka, tvár má rozbitú na kašu a pritom ešte pred pár dňami sa smiala s kamarátmi na lodi, je definitívne na konci s osudom. Majú títo dvaja niečo spoločné?

Vrah si nevyberá. Alebo áno? Kniha je nasiaknutá beštiálnosťou, no napriek tomu, že ide o poriadne temný príbeh dvoch paralelných epizód, všetko sa splieta a stretá v mnohých bodoch, tak ako sme už u Dána zvyknutí. Na druhej strane poskytol čitateľovi aj pár famóznych odbočiek a slepých uličiek, ale tak to dobré detektívky robia.

Napriek tomu, že kniha je o vraždách, temnom svete klamstiev a drog, nie je masakrom tretej kategórie. Krvi tečie len toľko, koľko je potrebné a Dominik Dán neskĺzol k šťavnatým scénam plným násilia. Je to detektívka založená na hre charakterov, ktoré sa na viac než 300 stranách odbaľujú ako zubné kazy pod bielou sklovinou. Veď žiadny vrah nemá násilie napísané na čele a často je komplikované poznať, čo je pravda a čo lož.

Dominik Dán si len tak okrajovo, ako to už u neho poznáme, zadrapol aj do malátnosti systému, politiky a trochu si na ramene čitateľa poplakal aj nad nemohúcnosťou polície a dobra v súboji s byrokraciou. Realisticky ukázal svet,  v ktorom sa nemusí všetko končiť dobre a mŕtvi už jednoducho nevstávajú. Ide o napínavý príbeh, no čitateľa zapája dohry v podobe logických analýz a dedukcií. Úchvatne si ho ovinie okolo prsta, aby mu naservíroval ďalší zaujímavý príbeh.

Kniha je hrdým reprezentantom Dánoviek a hoci je vsadená do sveta moderného mesta, nezvádza k moralizovaniu, filozofovaniu, je jednoducho tvrdá.

Predstavuje thriller, ktorý je potrebné zhltnúť za deň maximálne dva, pretože, čo kapitola, to obsesívne očakávanie, čo prinesie nová strana. Napätie stupňuje autor do veľkého finále, ktoré by si možno ešte žiadalo pár strán detailov, no je to vec vkusu a prekvapivý záver je tak trochu Dánovou doménou a inak nepristupuje ani ku Kráske a netvorovi.