Najlepšia kniha o kreativite a inšpirácii

20.04.2013 10:29

Čo je kreativita? Proces tvorby, uchopenie inšpirácie, alebo životná cesta? Austin Kleon pragmaticky a úsmevne tvrdí, že obyčajná krádež. Napriek tomu stačí chytiť do ruky jeho knihu Kraď jako umělec (Steal Like An Artist) a zistíme, že predstavuje skutočný originál. Neponúka žiadne dlhé rady, poučky ani nudné bifľovanie. O tom inšpirácia ani kreativita nie sú. Austin ide priamo do oázy tvorivosti, odkiaľ vyťahuje „otcovské“ rady z praxe.

Austin je výtvarník a spisovateľ, ktorý sa uplatnil ako knihovník, web dizajnér, reklamný textár. Občas sa venuje muzike, občas tvorbe, kreativitu využíva ako životnú rutinu. Kniha Kraď jako umělec je skutočne výnimočná. Už len spracovaním podnecuje kreativitu. Autor sa nehrá na intelektuálneho snoba a priznáva, že „Umenie je krádež,“ čo vyslovil už Pablo Picasso a ten toho „nakradol“ naozaj statočne.

Veď ako tvoriť vo svete, kde už všetko bolo vytvorené a nekradnúť? Abeceda má rovnaký počet písmen pre každého, hudba obmedzený rozsah akordov, maliar nemá nekonečné množstvo farieb. Je na tvorcovi, ako tieto prostriedky uchmatne a premení na umenie, alebo balast.

Kniha vyšla v češtine vo vydavateľstve Jan Melvil publishing, ale dá sa zakúpiť aj na Slovenku. Dokonca si ju môžete  zdarma prelistovať. Je ideálna pre každého, kto sa rád hrá so slovami a tvorivosťou. Pre ľudí, čo chcú osobnostne a umelecky rásť. Predstavuje živú vodu do neľahkého boja so stereotypmi života. Podáva tipy na odblokovanie tvorivej mysle, ako si vytvoriť vlastný strom kreativity, kde kopírovať, učiť sa, ako pracovať na sebe  a svojej tvorbe, posielať ju ďalej, tvoriť so cťou, zbierať a „vychovávať“ nápady a podnety, prekonať bariéry vznikajúce z monotónneho pracovného prostredia...

Kraď jako umělec je príručka učiaca narábať s obmedzenými zdrojmi a pretvárať ich na skutočné umenie. Zrnko piesku je stále rovnaké, ale je rozdiel, či skončí na púšti, alebo v tele perlorodky.

Knihu podopierajú citáty slávnych umelcov, ktorí sa nebrali príliš vážne a priznávajú, že drvivú väčšinu nápadov „niekde zohnali“. Výnimočnosť knihy spočíva v stručných a dobre mierených radách, ako loviť a tvoriť umenie, ale pretvárať nudný život na kreatívny, plnohodnotný a produktívny.

Niečo cez 150 stánok, z ktorých tvorí polovica kresieb, neplytvá jediným slovom. Kniha nie je o tom, ako napísať bestseller, namaľovať obraz, čo vstúpi do histórie. Je príručkou na zatočenie s nudou. Návodom, ako si ukradnúť zo života to najlepšie, patriť medzi najlepších a vziať svoj život a tvorivosť do vlastných rúk.

Veď ako hovorí Mark Twain: „ Je lepšie vziať si niečo, čo vám nepatrí, ako keby to tam ďalej iba tak ležalo. “