Bylinky majú silu aj v dobe chémie

31.03.2014 15:14

Silu liečivých byliniek už poznali naši predkovia. Prišla doba liekov, sirupov, mastičiek založených na chémii a akoby sa zabudlo na to, čoho sme v podstate súčasťou. Príroda je mocná čarodejka a s príchodom jari mnoho ľudí vyráža do lesov a na lúky, aby našli presne to, čo hľadajú. Svoje lieky pre zdravie, na ktoré sa zabudlo. 

Moderný človek a jeho návrat k  prírode

Stáva sa to rok čo rok. Prichádza jarná únava, alergie nachladnutia a rady v lekárňach sa predlžujú. Moderný človek je dnes pomerne výrazne vzdialený prírode, z ktorej vzišiel. Najmä ľudia žijúci v mestách majú malé znalosti o rastlinách, ktoré rastú v našich lesoch a na lúkach. V minulosti tomu tak nebolo. Ľudia boli s prírodou úzko spätí. Ich každodenné prežitie záviselo od okolitej prírody. To vyžadovalo dôverný vzťah s prírodou a množstvo poznatkov a skúseností.Už v dávnych dobách naši predkovia objavili liečivú silu byliniek. Liečivé rastliny pomáhali ľuďom bojovať s neduhmi tela po celé stáročia. Dnes už aj moderná medicína začína chápať a rozumieť sile rastlín. Bylinky sú neraz základom pre vývoj prírodných liekov. Bežne sa využívajú na prírodnú liečbu, či na posilnenie spirituality človeka.

Príroda je najlepší liečiteľ

Pohoda, dobrá kniha a prírodné výťažky z byliniek. Tak už si dnes málokto predstaví terapiu. Oddych, relax a spojenie s prírodou prináša skutočnú energiu. Aj v rýchlej dobe si je potrebné nájsť čas na telo a zdravie, v opačnom prípade nás dobehnú negatívne dôsledky.

Nie je liek ako liek

Zber bylín sa prevádzkuje v optimálnej dobe tak, aby si uchovali maximum účinných látok. Prísnej kontrole podlieha aj výroba tinktúr a ich uskladnenie. Zaujímavé, že stále žijú na svete ľudia, ktorí vedia využiť prírodné sily. Možno by ich nazvali bosorky, pravdou však je, že s láskou zbierajú plody zeme, aby pomohli ľuďom s ich neduhmi. Jednou z nich je Jarmila Podhorná, ktorá vždy milovala prírodu a jej dary. Záľuba sa jej stala aj povolaním. Študovala, získavala informácie z oblasti ľudského organizmu, ale aj alternatívnej medicíny. Pre výrobu bylinných tinktúr a vznik firmy Naděje sa rozhodla vo chvíli, kedy študovala „ Herbář léčivých rostlin“ pánov Janču a Zentricha s obsahom o novom  liečivom prostriedku gemmoterapii. Dôvera v ľudí a v prírodu môže stále rásť, veď rastlina v púčikoch prechováva svoj genetický potenciál a zhromažďuje najcennejšie látky, ktoré telo zotavujú a súčasne vytvárajú aj obranný mechanizmus - prevenciu proti chorobám. Extrakty preto obsahujú mimoriadne hodnotné a unikátne látky, ktoré sa v inej časti rastliny nevyskytujú. Ide o  rôzne hormóny, enzýmy, minerály, stopové prvky, vitamíny a ďalšie látky, ktorých má ľudské telo skoro vždy nedostatok. Laicky povedané, púčiky obsahujú silu budúceho kvetu, koreňa a celej rastliny, či byliny. Preto sú gemmoterapeutiká také mimoriadne účinné.  Oplatí sa skúsiť a tešiť sa zo zdravia aj darov prírody. Otvoriť dobrú knihu, dať si čaj a tešiť sa, že energiu načerpávame priamo z prírody.