V Írsku otvárajú slovenský dom aj knižnicu

13.06.2011 21:50

V štvrtok 16. júna 2011 otvárajú v Dubline slovenský dom pre krajanov v Írsku – Slovak in Ireland House.  V jeho priestoroch bude sídlo redakcie časopisu Slovak in Ireland a slovenská knižnica Slovak Library Ireland. Zakladatelia myšlienky sa rozhodli sprítomniť kúsok domoviny zahraničným Slovákom aj prostredníctvom knihy. Nájdu si aj Hriechy v rukavičkách.

Slovak in Ireland House sa slávnostne otvorí 16. júna o 18. 00 hodine za účasti veľvyslanca SR v Írsku, Romana Bužeka a predsedu Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (USŽZ) Milana Vetráka.

Za realizáciou myšlienky krajanského domu stoja dvaja nadšenci, vydavatelia časopisu Slovak in Ireland a prevádzkovatelia siete predajní v Írsku, Slovak Point – Marek Kapičák a Milan Lukáč.

Sami tvrdia: „Určite to nebude ľahká úloha, no veríme, že početná skupina prevažne mladých Slovákov, ktorých je tu asi 20 000, si to zaslúži. Tešíme sa aj tomu, že lokalita, ktorú sme vybrali je na hlavnom ťahu do mesta, takže Íri budú našu komunitu registrovať viac. Bude to dobrá reklama pre Slovensko.“

V priestoroch Slovak in Ireland House bude sídlo redakcie časopisu a slovenská knižnica v Írsku - Slovak Library Ireland. Ide o nekomerčný projekt v spolupráci s niekoľkými vydavateľstvami na Slovensku a veľvyslanectvom SR v Írsku, za osobnej podpory veľvyslanca v Írsku, pána Romana Bužeka. V knižnici obsahujúcej v súčasnosti viac ako 200 titulov sa budú môcť návštevníci začítať aj do Hriechov v rukavičkách.

Slovenskú kultúru chcú zakladatelia v Írsku šíriť aj prostredníctvom kníh, preto vyhlásili iniciatívu Daruj knihu. Ak máte doma na Slovensku nepotrebné knihy a chcete pomôcť dobrej veci, napíšte priamo do redakcie na mail: redakcia@irsko.ie.

Knihy vyzdvihnú a prepravia do Írska zadarmo v akomkoľvek množstve.

Priestory krajanského domu budú slúžiť aj na komunitné aktivity pre Slovákov v Írsku a prezentáciu Slovenska v Írsku.

Otvorenie týchto priestorov bude sprevádzané aj výstavou fotografií irsko.fotoklub s názvom Írsko očami slovenských a českých fotografov v Írsku.