Ako byť v dnešnom svete hrdinom?

04.09.2014 13:19

Možno ešte nástojčivejšou otázkou je: „Načo sa stať v dnešnej dobe hrdinom? Hrdinovia boli potrební na zachraňovanie princezien, ako udatní bojovníci, vojenskí stratégovia, ľudia, čo zmenili svet a zapísali sa do histórie. Dnes akoby hrdinstvo nebolo potrebné a predsa. Kto sa postaví mlčiacej väčšine, smutným tváram v mestskej hromadnej doprave, nervákom na cestách a paľbe negatívnych informácií? Ak je dnes potrebný hrdina, tak ten, čo bojuje úsmevom a snaží sa svoj život naplniť šťastím a radosťou napriek tomu, že všetci naokolo mu budú hovoriť, že to nejde. A o tejto ceste je nová kniha Rhondy Byrne s priamočiarym názvom Hrdina.

Autorka knihy Tajomstvo vyrazila na ďalšiu cestu poznávania úspechu. Tak ako Tajomstvo nebola klasická beletria, ani Hrdina nepredstavuje príbeh od prvej po poslednú stranu. Koncept rozprávania doplneného príkladmi zo života je brilantným celkom. Tentoraz si do knihy Rhonda zavolala aj skutočných hrdinov.

Dvanásť hlavných postáv ako dvanásť apoštolov úspešného života. Spoločnú majú vieru. Vieru v seba a vieru vo vlastné sny. Ako inak by sa dal chápať život Lizz Murrayovej, ktorá sa ako bezdomovkyňa dostala na Harvard a dnes je svetovou rečníčkou, alebo príbeh Martina Kippa, ktorý prišiel o lásku, peniaze aj prácu, začal blogovať. Dnes je označovaný na duchovného mysliteľa budúcej generácie. Svoje hrdinstvo tu prezentujú surfista Laird Hamilton magnát G.M.RAO, či zakladateľka kozmetického impéria Anastasia Soareová, ktorá odišla z Rumunska do USA, nevedela ani slovo anglicky a dnes zakladá salóny krásy v Beverly Hills. Príkladov a inšpirácií je v knihe na plné priehrštia.

Všetci, ktorí hovoria o svojej viere, húževnatosti však zdôrazňujú, že ani v najmenšom im nešlo v prvom rade o peniaze, skôr o snahu prežiť plnohodnotný život, naplniť šťastím niekoho iného a tým aj seba. Vstávať ráno do práce s úsmevom a tešiť na výzvy ďalšieho dňa. Vďaka tomuto hrdinstvu dosiahli omnoho viac ako väčšina, ktorú práca, vzťahy a nakoniec celý život nebavia. Nie je teda dôvod byť moderným hrdinom?

Kniha Hrdina nie je manuálom ani mapou, ako sa dostať z električky do mercedesu. Podáva ale návod ako sa stať hrdinom sám pre seba a splniť si sny. Hovorí o tom, ako sama píše aj Rhonda, prečo sme stále tu, na tejto planéte...