Syn Stephena Kinga je KING!

09.10.2013 14:03

Už dlhé roky som fanúšikom kníh Stephena Kinga. Majú svoje čaro, šmrnc, vedia zaujať bez ohľadu, či sú útle, alebo presahujú päťsto strán. Len nedávno som mal možnosť stretnúť sa s príbehmi majstrovho syna. Volá sa Joe Hill a píše poviedky. Pre to druhé my bol hneď sympatický. Navyše zatína do živého a je to klasik hororu. Nepoškvrnený trendmi, modernými motívmi, ide svojou cestou ako jeho otec a je jasné, že neúspech sa ho netýka.

Samotný názov knihy Bobby Conroy vstává z mrtvých a jiné strašidelné příběhy naznačuje, že autor sa nevezie na mainstreame. Kniha obsahuje pätnásť poviedok a jeden prídavok. Sám som začal čítať knihu práve od prídavku. Akoby s tým autor počítal, pretože  Šeherezádin psací stroj priam vovádza do deja knihy a vytvára okolo nej zvláštne fluidum napätia.

Syn sa majstrovi hororu jednoznačne vydaril. Temný až do špiku kosti. Z jeho poviedok sršia nápady, netradičné až bizarné situácie. Niektoré zápletky sú možné len v krajine fantázie, pri iných sa budete presviedčať, že to predsa nemôže byť pravda. V každom prípade je poviedková kniha ukážkou toho, že klasický horor, rezaný krvou, mystikou aj SCI – FI stále neumrel.

Len čo sa zahryznete do knihy, okamžite pocítite spojenie so svetom, v ktorom autor žije. Nazriete do sveta fantázie, ochutnáte Snídane u vdovy, spoznáte Černý telefon, či Pop Art – poviedku, ktorá patrí asi k najfuturistickejším dielam zbierky.

Joe Hill je zaťažený na poviedky. Je to vidieť na prvý pohľad. Jeho zmysel pre hutnosť deja, rýchle zvraty a vypointovaný dej sú vybrúsené do posledného detailu. Žiadny zbytočný balast, snáď len kde - tu intelektuálna odbočka, aby ani horor nebol prvoplánový.

Vyrovná sa syn otcovi? Jablko rozhodne nepadá ďaleko od stromu, ale nie každý, kto číta Kinga si bude pochvaľovať dielo jeho syna a naopak. Avšak ostáva povedať spolu so slovami na prebale knihy, že Stephen King môže byť na svojho syna právom hrdý.

Kniha je atraktívna pre tých, čo chcú vojsť hororu pod kožu a tých, čo majú radi poviedky, ktorých je na tomto svete stále menej. Joe Hill potvrdzuje, že kým tu budú autori ako on, poviedky budú stále v kurze. V knihe  Bobby Conroy vstává z mrtvých a jiné strašidelné příběhy ide o atraktívne kúsky ľadovej sprchy a horúcich chvíľ,  čo je dobrá kombinácia na plnohodnotné prežitie emócií pri čítaní.

Hoci Joa Hilla podľa mena k špecialistovi na strach neprisúdite, podobajú sa omnoho viac ako len tvárou. Joe Hill je totiž vo svojom žánri skutočný KING!